Bahan-Bahan A:
1. 3 camca besar minyak masak
2. Sedikit garam
3. 1 ekor ayam
4. 1 camca besar perahan limau nipis
5. 500 ml santan daripada 1 biji kelapa
Bahan dikisar:
1. 8 biji cili merah
2. 2 batang serai
3. 1 cm kunyit
4. 8 biji bawang merah
Disangai dan ditumbuk:
1. 1 camca teh jintan putih
2. 1 camca teh lada hitam
3. 4 biji buah keras
Cara membuatnya:
1. Panaskan minyak, tumis bahan kisar dan bahan tumbuk sehingga wangi.
2. Angkat.
3. Lumurkan garam dan separuh bahan tumis tadi pada bahagian luar dan dalam ayam.
4. Letak ayam di dalam bekas tahan panas.
5. Campur perahan limau dan santan, tuang ke atas ayam.
6. Tutup bekas dengan foil dan bakar pada suhu 200 darjah 1 1/2 jam atau sehingga masak.
7. Ketika menghidang, tuang baki bahan tumis tadi pada paha ayam.
Selamat mencuba!
عين ازال للعطورات
3 years ago
2 comments:
uiks~sedarpnye~~
wah menarik2 tengok gambar mesti sodap kan..bolehlh ana try resepi ni..
Post a Comment